Misyon ve Vizyon
EgeSAM astım, KOAH, İPF ve akciğer kanseri başta olmak üzere akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisi amacıyla temel bilimler ile kliniğin aynı potada buluştuğu, “bench-to-bedside” anlayışını benimsemiş, translasyonel bir araştırma merkezi olmayı amaçlamaktadır. Sağlık alanındaki translasyonel çalışmaları ile Türkiye genelinde kritik öneme sahip araştırma merkezlerinden biri olmayı; uluslararası iş birlikleri ile de ülkemize katma değer sağlayan, alanında öncül merkezlerden biri olmayı hedeflemektedir.
Farklı disiplinlerin birlikte faaliyet gösterip önemli entegre araştırmalar yapılabilmesine olanak sağlayan EgeSAM bünyesinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları, Alerji-İmmunoloji, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Patoloji, Farmakoloji, Histoloji ve Embriyoloji; Fen Fakültesinden Kimya, Biyokimya, Biyoloji, Matematik; Biyomühendislik ve Eczacılık Bölümlerinden araştırmacılar bulunmaktadır. Bununla birlikte İzmir’de yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yanısıra İstanbul’da yer alan Marmara ve Medipol Üniversiteleri’nden 40’den fazla araştırmacı da EgeSAM bünyesindeki projelerde yer almaktadır. Ulusal araştırmacılar dışında EgeSAM, Almanya, Polonya, Belçika, Finlandiya, İsrail, Avusturya ve ABD üniversiteleri ile ikili iş birlikleri içinde bulunmakta ve global AR-GE sektöründen araştırmacı ya da danışmanlar ile ortaklaşa çalışmalar da yürütmektedir.
Türkiye’de bir ilk olarak ekshale soluk havasında yürütmüş olduğu analizler ile EgeSAM, başta akciğer kanseri ve diğer hava yolu hastalıkları olmak üzere kişiye özel tanı kiti geliştirilip, uygulanması ve hava yolu hastalıklarının biyolojik olarak takibinde ulusal bir referans haline gelmeyi amaçlamaktadır. Solunum hastalıklarına yönelik ilaç ve tanı kitlerinin Faz-1 çalışmalarına da hizmet vermeyi hedefleyen EgeSAM, sadece göğüs hastalıkları değil, hastanemizdeki tüm ağır hastaları da içeren Faz-1 klinik çalışmalarına hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Akciğer kanseri, astım, KOAH ve akciğer fibrozisi alanlarında 100’e yakın Faz-2 ve Faz-3 çalışmasının yanı sıra 1 adet Faz-1 çalışmasında yer almış olan Ege Üniversitesi Solunum Hastalıkları Grubu, Türkiye’nin önde gelen klinik araştırma gruplarından olup, uzun yıllara dayanan tecrübesi ile kısa sürede dünya standartlarında faaliyet göstermeyi öngörmektedir.