Mimari Yapı
Araştırmalarını farklı farklı yerlerde yapan bu çok disiplinli tranlasyonel yapının çok daha verimli ve dinamik çalışması ve klinik araştırma süreçlerine daha iyi entegre olması amacıyla Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniğine organik bağlantısı olan bir araştırma merkezi yapılması planlanmıştır. Bu amaçla yaklaşık 7 yıldır terkedilmiş olarak duran eski Mikrobiyoloji A.D. binası tahsis edilmiştir. Bu iş için mali kaynak ayrılamayacağı ve tadilatın bir yardımsever bağış desteği yapılabileceği belirtilmiştir. Binanın tadilat değerlendirilmesi sırasında yapılan teknik analiz raporunda bazı krişlerde kırıklar olduğunun tespit edilmesi ve bodrum katındaki taşıyıcı ünitelerin çürümüş olması nedeniyle tadilatının mümkün olmadığı yeniden kapsamlı düzenleme yapılması gerektiği belirtildi. Bu iş için gönüllü olan Atasever ailesinin (Özden Atasever) inşaat maliyetini üstüne almasıyla, yapılan protokol çerçevesinde yeniden düzenleme inşaatı başlatılmıştır. Yaklaşık 1000 m2’lik alan işgal eden merkezin 3 ana bölümden oluşması planlanmıştır. Binanın iç mimarisi, laboratuvarlar alt yapısı kurulması ve mefruşatı için ek kaynağa ihtiyaç bulunmaktadır.
- Translasyonel Araştırma Laboratuvarları: Her biri farklı tema içeren 6 laboratuvar, bu konuya hakim öğretim üyelerinin sorumluğunda çalışacaktır. Yapım aşamasında sadece alt yapı kurulacak, laboratuvar malzeme ve cihazları ilgili öğretim üyelerinin zimmetinde olmak kaydıyla eski ve yeni projelerinden sağlanacaktır. Eğer bir öğretim üyesi bu merkezde araştırma yapmaktan vazgeçerse kendisine zimmetli malzeme ve cihazları kendi bölümüne götürebilecektir. Bu şekilde ilgili araştırmacıların kaygı yaşamadan cihazlarıo ile birlikte merkeze gelmesinin önünün açılmaı planlanmıştır. Tematik 6 laboratuvar şunlardır. Soluk havası analizi (Analitik Kimya), Nano malzeme ve taşıyıcılar (Biyokimya), Biyo-çip/biyo-malzeme (Biyomühendislik), Hücre kültürü (Biyoloji-Temel Onkoloji), Tanısal kit ve polen tanımlama (Biyokimya-Biyoloji-Göğüs), Meslek diagnostik (Biyokimya-Göğüs-Halk Sağlığı): Bu bölümü sadece görevli araştırmacılar girecektir. İnsan kaynağı yüksek lisans ve doktora programlarından, finansal kaynak ise projelerden sağlanacaktır.
- Klinik Araştırma Merkezi: Bu alan özellikle faz-1 klinik çalışma gerekliliklerini sağlayacak şekilde planlanmıştır. Faz-1 araştırma merkezi yeni ilaçların, tanı kitlerinin ve tıbbi cihazların insanlara ilk kez uygulanabileceği bir multidisipliner araştırma alt yapısını tanımlar. Bu bölüm için gerekli insan kaynağını öğretim üyeleri ve araştırma sponsoru firmalar tarafından finanse edilen çalışıma koordinatörleri oluşturacaktır. İdamesi için finansal kaynak ise uluslararası projelerden sağlanacaktır. Bu bölüm hastanemiz için ciddi gelir getirici olacaktır. Türkiye’de ilk olacak bu sistemin bir model olarak örnek bir merkez olması planlanmaktadır.
- Lisansüstü Eğitim Birimi ( Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Multidisipliner Translasyonel Pulmonoloji Yüksek Lisans ve Doktora programı): Bu program multidisiplipliner katkı ile oluşturulacak ve projelerde yer alan ya da yer almak isteye ilgili tüm öğretim üyelerine ders verilecektir. Bu yapılanma sayesinde hem araştırmalar için insan kaynağı sağlanacak hem de araştırmacı yetiştirilecektir.
EgeSAM Mimari Proje
Translasyonel Araştırma Laboratuvarları (Sarı alanlar)
Klinik Araştırma Merkezi (Mavi alanlar)
Lisansüstü Eğitim Birimi (Turuncu alanlar)