Çerez Örnek

ARAŞTIRMACILAR

 

TUNCAY GÖKSEL

Prof. Dr. Tuncay Göksel, 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Aynı üniversitenin Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlamış; 2000 yılında yardımcı doçent, 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör olmuştur. 2018-2021 yılları arasında Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği görevini yürütmüş olup; Türk Toraks Derneği ve Torasik Onkoloji Çalışma Grubu’nun da iki dönem başkanlığını yapmıştır. Halen aktif olarak EgeSAM  ile Sağlıkta Yapay Zeka Araştırma Grubu’nun koordinatörlüğünü yürütmektedir. Başlıca ilgi alanları akciğer kanserinin tanı ve tedavisine yönelik interdisipliner translasyonel çalışmalardır. Bu kapsamda pek çok uluslararası ilaç geliştirme araştırmasında, TÜBİTAK ve BAP projesinde primer ya da yardımcı araştırmacı olarak yer almıştır.

 

 

ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ

Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü’nde tamamlamış olup yüksek lisans derecesini Chalmers Teknik Üniversitesi ve doktorasını Ege Üniversitesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı’ndan almıştır. Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Biyomimetik Mikrosistemler araştırma grubuna liderlik etmektedir. Grubu, insanların yaşam kalitesini artırmak için çip-üstü-organ platformları geliştirerek hastalık modellemesi, bu platformlarda kullanılabilecek özgün biyomalzemelerin üretilmesi ve elektriksel alan gibi dış uyaranlar ile aktive olan ilaç taşıyıcı sistemlerin tasarlanmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. İlaç moleküllerinin etkinlik ve güvenilirlik testlerinin de yapılabileceği bu mikrofizyolojik platformlar ile kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımının yaygınlaştırılmasına yönelik sorunlarında üstesinden gelinebileceği düşünülmektedir.


 

PETEK BALLAR KIRMIZIBAYRAK

Prof.Dr. Petek Ballar Kırmızıbayrak, 2001 yılında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olmuştur. 2007 yılında University of Maryland, Baltimore’da Moleküler Tıp bölümünde Moleküler ve Hücre Biyolojisi alanında doktora eğitimini tamamlamış;2012 yılında doçent, 2018 yılında ise profesör olmuştur. Başlıca çalışma alanları diyabet, kanser, kistik fibrozis ve nörodejeneratif hastalıklar başta olmak üzere çeşitlihastalıklar ile ilişkilendirilmiş proteinlerin yıkım mekanizmalarının incelenmesi ve telomeraz aktivitesinin düzenlenmesidir. Bu kapsamda pek çok TÜBİTAK ve Avrupa Birliği projesinde primer araştırmacı olarak yer almış; Türk Moleküler Biyoloji Derneği ve AB Proteostasis Network’un kurucu üyeliklerinde bulunmuştur. Yaptığı çalışmalar TÜBA-GEBİP, BAGEP, Loreal Bilim Kadınları çeşitli ulusal ve UMBI Distinguished Service Award, UMB Merit Award, Young Investigator Award by Protland Press gibi çeşitli uluslararası ödülleri ödüllendirilmiştir. Bilimsel olarak yaptığı yayınların yanı sıra genç bilim insanlarına yaptığı danışmanlıkları da YÖK sağlık alanında en doktora tez ödülü gibi farklı platformlarda takdir almıştır.

 

RALPH MEUWISSEN

Prof. Dr. Ralph Meuwissen Leiden Üniversitesi Fen Fakültesi'nde biyokimya alanında yüksek lisansını, ardından Hollanda Wageningen Üniversitesi Hayvan Bilimleri Fakültesi'nden moleküler hücre genetiği alanında doktora derecesi almıştır. Doktora sonrası çalışmalarının büyük bir bölümünü kanser genetiği ve insan kanserine yönelik gelişmiş hayvan modellerinin tasarımı ve geliştirilmesi alanlarında uzmanlaştığı Hollanda Kanser Enstitüsü'nde gerçekleştirmiştir. 2006 itibariyle, Fransa, Grenoble'daki Albert Bonniot Enstitüsü'nde tıbbi araştırma kurulu INSERM'de çalışan genç grup lideri olmuştur. Bu süre zarfında  akciğer kanserinin ilerlemesini ve tedavi yanıtını yöneten moleküler mekanizmalar üzerine odaklanmış ve akciğer kanseri için gelişmiş genetik olarak tasarlanmış fare modellerini kullanmıştır. 2012 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde araştırmacı olan Dr. Meuwissen, ardından İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü'ne (IBG) transfer olmuştur. 2020 yılında Ege Üniversitesi'nde Profesör ve Ege TPRC üyesi olmuştur. Araştırma ilgi alanları, insanlaştırılmış farelerin arka planında hastadan türetilen xenotransplant akciğer kanseri modelleri gibi daha gelişmiş hayvan modellerinin geliştirilmesinin yanı sıra genetik olarak tasarlanmış fare modellerinin daha da geliştirilmesi ve ince ayarlanmasıdır. Bu preklinik modeller, insan akciğer kanserinde ilerleme ve (immüno) terapi yanıtı sırasında tümör heterojenliğinin oynadığı rolü aydınlatmak için kullanılacaktır. Dr. Meuwissen, araştırmacı olarak çalıştığı süre boyunca birçok uluslararası, Avrupa projesinde ve son zamanlarda çeşitli TÜBİTAK projelerinde liderlik yapmıştır.

 

ÖZLEM GÖKSEL

Dr. Özlem GÖKSEL Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD’da öğretim üyesidir. 1994 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2001 yılında İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “Göğüs Hastalıkları Uzmanı” ünvanı ile ana dal ihtisasını, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İmmunoloji ve Allerji Bilim Dalı’ndan “İmmunoloji ve Allerji Hastalıkları Uzmanı” ünvanı ile yan dal ihtisasını tamamladı. İhtisas eğitimleri ve mecburi hizmet dönemleri boyunca UPMC Health System Presbyterian Hospital, Division of Pulmonary, Allergy and Critical Care Medicine, Pittsburgh (USA); Mayo Clinic, Pulmonary Diagnostic Laboratory, Rochester (USA);  Finnish Occupational Health Institute, Helsinki (Finland) başta olmak üzere çeşitli yurtdışı merkezlerde astım ve allerjik hastalıkların yönetimine yönelik çalışmalarda bulundu. 2011 yılından itibaren kliniğinde astımla, özellikle ağır astım ile ilişkili çok sayıda Faz2 ve Faz3 uluslararası klinik ilaç geliştirme çalışmalarına aktif araştırmacı olarak katılmaktadır. Ağır astım, meslek astımı dahil farklı astım fenotiplerinin yönetimi, astımda soluk havası analizleri, genetik, immunolojik tabanlı moleküler endotipleme, akciğer kanseri ve diğer kronik hastalıklarının yönetiminde kemoterapötik ilaçlar dahil ilaç desensitizasyon tedavilerinin uygulanması, kronik hava yolu hastalıkları ilişkili iç ve dış ortam hava kirliliği, kimyasal madde maruziyet tespitine yönelik monitoring ve biomonitoring yöntemleri, kirlilik etkisi altında değişen polen ve fungal bioaerosoller son yıllardaki ilgi alanlarıdır. Solunum Yolu hastalıklarında klinik ve laboratuvar bilgiyi hastalar lehine birleştirebilmek, yenilikçi hastalık yönetim modelleri geliştirebilmek amacı ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2013 yılında kurulmuş olan EGE Üniversitesi Translasyonel Pulmonoloji Araştırma Merkezi EgeSAM’ın kurucu üye ve aktif araştırmacılarındandır. European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) Derneği tarafından 2014 yılı Board sertifikalı olup, 60’ın üzerinde yayınlanmış ulusal ve uluslararası makale ve kitap bölümüne, 7 adet Ulusal, 2 adet Uluslararası Kongre Bildiri Ödülüne sahiptir. Ege üniversitesi Tıp Fakültesi P084 nolu İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları yan dal uzmanlık eğitim programı Göğüs Hastalıkları Birim Sorumlusu öğretim üyesi olan Dr.Göksel aynı zamanda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanlık Eğitimi Programı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel İmmünoloji ve Onkoloji Doktora programlarında da eğitici konumundadır. 

 

AYŞE CANER

Doç. Dr. Ayşe Caner, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’nda 2007 yılında doktorasını tamamlamıştır. 2006 yılında United Kingdom, Singleton Hastanesi, Mikrobiyoloji Bölümünde araştırmacı olarak çalışmıştır. 2016-2018 yılları arasında TUBITAK bursu ile Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi, Deneysel Tedavi bölümünde araştırmacı olarak çalışmıştır. 2019 yılında EÜ Kanser Biyoloji ve İmmunolojisi programında doktorasını tamamlamıştır. Halen EÜ Biyoinformatik alanında doktorası yapmaktadır. Şu anda Ege Üniversitesi Kanser Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü, Temel Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Parazitoloji AD öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Başlıca ilgi alanları akciğer kanserlerinin tanı, tedavi ve takibine yönelik biomarkerların hedeflenmesi, immunoterapi ve mikrobiyota konularında translasyonel çalışmalardır.

 

FÜSUN PELİT

Doç. Dr. Füsun PELİT, 1999 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünden mezun olmuş, yüksek lisans ve ardından doktora eğitimini aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda 2009 yılında tamamlamıştır. 2000 yılından beri Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde elektroanalitik, spektroskopik ve kromatografik yöntemler geliştirme üzerine çalışmalar yapmış ve 2015 yılında doçentlik ünvanını aldıktan sonra öğretim üyesi olarak görevine devam etmiştir. 2015 yılından itibaren EgeSAM araştırma grubunda aktif olarak çalışan Füsun PELİT’in başlıca temel bilimsel araştırma alanları; kanser ön tanı ve tedavisinde kullanılabilen biyoanalitik yöntemlerin geliştirilmesi, kromatografik teknikler ile biyobelirteç analizleri, metabolit tayinleri, analitik ayırma yöntemleri ve çevre analizleridir. Analitik kimya ve ayırma bilimi konularında translasyonel çalışmaları içeren birçok proje, patent başvurusu ve yayını mevcuttur.

 

ASLI TETİK VARDARLI

Doç. Dr. Aslı Tetik Vardarlı, 2004 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji  Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak 2006 yılında yüsek lisansını, yine aynı bölümde 2012 yılında doktorasını tamamlamıştır. 2019 yılında beri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim dalında doçent olarak çalışmaktadır. 2016 yılından itibaren EgeSAM araştırma grubunda aktif olarak yer almaktadır. Başlıca ilgi alanları Moleküler Biyoloji ve Kanser Biyobelirteçleri olmak üzere akciğer kanserinin moleküler tanı ve takibinde yeni nesil dizi analizi teknolojilerine yönelik araştırmalar yapmaktadır. İlgi alanına paralel olarak TÜBİTAK ve BAP projelerinde yürütücü ya da yardımcı araştırmacı olarak yer almaktadır.

 

ÖZKAN DOĞANAY

Dr. Özkan DOĞANAY, Ege Üniversitesi Fizik bölümü'nü bitirdikten sonra Kanada'dan kazandığı Yüksek lisans bursu ile Medikal biyofizik üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. Daha sonra burslu olarak doktora eğitimini Western Üniversitesinde tamamladı. Doktora çalışmaları sırasında ülkenin en prestijli ulusal kanser araştırma bursunu (CIHR CaRRT) da kazanmıştır. Doktora sonrası İngiltere'ye taşınarak Oxford Üniversitesinde akciğer görüntüleme üzerine geliştirdiği hayvan modelleri ve MR görüntüleme teknikleri klinik denemelere dönüştürmüştür. Şu anda Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Başlıca ilgi alanları Astım, KOAH, akciğer kanseri, COVID-19 gibi akciğer hastalıklarının erken tanı ve teşhisine imkan sağlayacak medikal görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesidir. 

 

AYKUT GÜVENSEN
 
Prof. Dr. Aykut GÜVENSEN,1991 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı’ndan mezun olmuştur. 1992 yılında mezun olduğu bölüme Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı’nda sırasıyla 1994’te Yüksek Lisans’ını, 1998’de ise Doktora’sını tamamlamıştır. Aynı bölümde Botanik Anabilim Dalı’na 2005 yılında Doçent, 2013 yılında ise Profesör olarak atanmıştır. Ege Üniversitesinde 2017 yılı Ocak ayından itibaren Göğüs Hastalıkları, İmmunoloji ve Allerjik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Özlem GÖKSEL ile birlikte, polene duyarlı astım, alerjik nezle ve benzeri allerjik hastalıkların rutin klinik takiplerini kolaylaştırmak amacıyla, meteorolojik veriler de dikkate alınarak ülkemizde ilk kez İzmir ili için Polen Alerji Bülteni’nin oluşturulmasında görev üstlenmiştir. Ayrıca, bu sistemin Avrupa genelindeki benzerleri ile entegrasyonu amacı ile 2018 yılında Charite Üniversitesi Berlin, Almanya liderliğinde tüm Güney Avrupa Ülkelerinde atmosferik polen sayımı ve bu polen sayım verilerinin Astım ve Allerjik hastalıkların takibi için kullanıldığı AIT2020 isimli çok merkezli uluslararası çalışmalara dahil olmuştur.
 

YASİN KAYMAZ

Dr. Yasin KAYMAZ, Ege Üniversitesi Biyokimya lisansını aldıktan sonra kazanmış oldugu devlet bursu ile 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde master ve doktora eğitimini tamamlamıştır. Türkiye'ye dönerek Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Amerika’daki eğitimi sırasında Boston Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyoinformatik alanında master (2009-2011) ve sonrasında University of Massachusetts Medical School Computational Biology and Bioinformatics departmanında doktora eğitimi almıştır (2011-2017). Doktora tezi için Endemic Burkitt Lymphoma ve Epstein Barr Virus ilişkisi üzerine Moleküler Biyoloji ve Biyoinformatik temelinde çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Özellikle NGS (next generation sequencing) için data üretimi, veri analitiği ve metot geliştirme alanlarına odaklanarak ortak çalışmalarda yeralmıştır. 2017 yılından itibaren doktora sonrası çalışmalarını Harvard Üniversitesi Informatics departmanında devam ederken özellikle tek hücre sekanslama verileri (single cell RNAseq vs) için analitik metod geliştirme üzerine çalışmalar sürdürmüştür. Bu sırada başlayan Boehringer Ingelheim Pharma araştırma ortaklığı ile ‘’Rat Brain Atlas Project’’ yürütücülüğünü yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ